fbpx

Петролните компании са загубили около 10 млрд. долара заради епидемията

Компаниите, които са големи производители на петрол загубиха общо около 10 милиарда долара приходи поради спадащите цени заради коронавируса.

Това съобщи в сряда управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на съвместна пресконференция с президента на Световната банка Дейвид Малпас във Вашингтон, предаде ТАСС.

„Страните производители на петрол вече са пострадали поради намаляващото търсене. Цените на нефта вече паднаха с повече от 15% от началото на годината, което доведе до загуба на приходи от големите износители на петрол в размер на приблизително 10 милиарда долара“, добави Георгиева.

Темпът на глобален икономически растеж през 2020 г. ще намалее в сравнение с предходната година, спадът ще зависи от ситуацията с разпространението на коронавируса, каза още Кристалина Георгиева.

Тя нарече огнището на инфекцията сериозна заплаха за световната икономика като посочи необходимостта от координация при справяне с последствията от разпространението на 2019-nCoV.

Международният валутен фонд е готов да отдели 50 милиарда долара при спешни случаи, за да подкрепи най-малко проспериращите и развиващите се страни в борбата срещу разпространението на епидемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"