fbpx

Сива икономика, цени на тока, недостиг на човешки ресурси – проблемите пред бизнеса за 2020-та

Актуалната гореща тема от последните дни – промените в Закона за хазарта, не бе част от въпросите, коментирани от работодателските организации на пресконференцията с участието на техните председатели.

Кирил Домусчиев, ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2020 г., заяви от името на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, че тъй като нямат обща позиция по темата, няма и да я коментират.

Иначе и четиримата председатели коментираха приоритетите пред организацията за настоящата година.

Макар някои да говорят за наближаваща криза, ние, нашата икономика, работим стабилно и вървим нагоре. Прогнозата за растежа на българската икономика през 2019-та беше 3.1, но сега вече в края на годината е 3.6. Този ръст се дължи до много голяма степен на всички вас в тази зала, защото вие сте реалният двигател на икономиката в България. През 2020-та година очакваме ново увеличение на БВП (126-127 млрд. лв.) като това всъщност е ръстът на икономиката, заяви Кирил Домусчиев.

Той обаче отбеляза и данните на МВФ за декември 2019 г., според които делът на сивата икономика у нас е 37,8%, което, по думите му, показва неблагоприятна тенденция на развитие.

Председателят на АИКБ Васил Велев изтъкна, че енергетиката е един от двата най-сериозни проблема за българската индустрия и българския бизнес.

„Ние плащаме най-скъпата цена за електроенергия в ЕС, без да включваме добавката „Задължение към обществото“, която в голямата си част е добавка „Задължение към т.нар. американски централи“, изтъкна Велев. Едно неумело управление на предлагането на тесния ни пазар води до една абсолютно ненормална ситуация, пред която е изправена българската индустрия. Това се предава веднага на конкурентоспособността и възможността да увеличава възнагражденията на хората“, добави председателят на АИКБ.

Вторият проблем, изтъкнат от Велев е свързан с недостига на човешки ресурси.

В следващите 20 години България ще губи на пазара на труда близо по 50 000 души годишно.

Васил Велев

Страната ни трябва да започне много бързо да взима адекватни мерки. За нас основен приоритет за набиране на човешки ресурс са българските диаспори в чужбина, но само те няма да са достатъчни. Трябва да започнем да използваме добрите европейски модели като на Германия, Полша и Чехия. Агенция по заетостта не трябва вече да е агенция, която изнася български работници в чужбина, а агенция която внася чужденци в България по заявки на българските предприятия“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Домусчиев също посочи по темата, че важен приоритет е облекчаване на вноса на чуждестранни работници и специалисти, включително чрез издаването на карта за достъп до българския трудов пазар – Българска карта.

Председателят на БСК Радосвет Радев призова за активното настояване за намаляване на регулаторната тежест – многократни и чести промени в законовата уредба, приемане на нормативни изисквания, по-високи от необходимото спрямо европейските изисквания.

„Сред приоритетите ни са и промените в трудовото законодателство, което е безкрайно остаряло, а обществените отношения са толкова променени“, каза председателят на БСК. Затова настояваме за изцяло нов Кодекс на труда. Силно заинтересовани сме да бъде регламентиран извънредният труд като напълно законен. Това и синдикатите го приемат, защото и сега много работници полагат труд за повече от един работодатели, което фактически е незаконно, защото е извънреден труд, а той е забранен по Кодекс“, коментира Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"