fbpx

Две пенсии ще бъдат по-малко от една, смята експерт

национален осигурителен институт

„НОИ публикува актюерски доклад през 2016 г. и там може да се види как „две пенсии“ са по-малко от една. Данните на КФН показват каква е доходността и как не е възможно за огромната част от хората да получават дори толкова, колкото биха получили от НОИ“. Това заяви пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Разчетите в доклада са до 2060 година. Според нея е наложително преизчисление на пенсиите. Държавата обаче няма възможност да направи това.

Григорова твърди, че системата е сбъркана. Частните фондове не са създадени хората да получават по-високи пенсии, а да осигуряват печалба на някого, категорична е тя.

В двата законопроекта за възрастните хора, които днес ще се гледат в социалната комисия, няма почти нищо, което да заслужава да се отделя в отделен законопроект, смята Ваня Григорова.

Тя твърди, че ако депутатите искат да увеличат социалните помощи за възрастните хора, могат да го направят през Закона за социалното подпомагане.

„Сребърният фонд беше създаден през 2007 година от правителството на БСП. Целта беше в него да влизат концесионни такси, средства, получени при приватизация на предприятия и излишъците в бюджета. Какво се случи за 10 години управление на ГЕРБ? Фондът стартира с близо 2 милиарда и половина –  Министерството на финансите преди един месец отчете, че във Фонда има 3 милиарда и 67 милиона“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на Закона за  държавното обществено осигуряване. Тя допълни, че днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"