fbpx

Тръмп плаши с високи мита, ако няма сделка със САЩ

Donald Trump

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви „предстоящите“ перспективи за завършване на „първата фаза“ на търговската сделка с Китай без обаче да даде нови подробности за разговорите.  

Той предупреди, че „много значително“ ще повиши тарифите за китайски стоки, ако не се сключи сделка със САЩ. „И това ще се случи с други страни, които ни малтретират“, добави той.

Инвеститорите с нетърпение очакваха коментарите на Тръмп на заседанието на Нюйоркския икономически клуб, но след изказването му, по време на което не бяха направени важни политически изявления, динамиката на пазарите не се промени много, съобщи Ройтерс.

Слуховете, че Тръмп може да обяви мястото и датата на подписване на сделката с китайския президент Си Дзинпин, които се появиха рано във вторник, бяха неоснователни.

Тръмп каза, че преговарящите са „близки“ до завършване на „първата фаза“, но в основата си президентът повтори традиционната китайска реторика за „измама“ в търговията.

„Умират за сделка. Но от нас зависи да решим дали искаме да сключим сделка или не. Ние ще приемем сделката, само ако това е в интерес на САЩ, нашите служители и нашите прекрасни компании“, каза Тръмп, повтаряйки изявленията, които направи в събота.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"