fbpx

Депутатите обсъждат бюджета за 2020 година

Бюджетът на държавата за следващата година влиза за обсъждане в парламента на първо четене.

Вчера народните представители одобриха сметките на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Как се е попълвала хазната от началото на годината до септември пък ще отчете финансовият министър Владислав Горанов по време на правителственото заседание днис.

За догодина е планирано Брутният вътрешен продукт да се увеличи с 3,3%. Безработицата ще продължи да спада до 4%, а инфлацията ще намалява, за да остане 2,1% средногодишно.  

През 2020 година се предвижда изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева. Според финансовия министър тези пари ще играят ролята на буфер при евентуални неблагоприятни ситуации. Впрочем, най-голямата опасност за сметките на държавата биха дошли отвън, ако прогнозите за икономическа криза се сбъднат.

Бюджетът за 2020 година ще е балансиран, твърдят управляващите. Предвижда се нулев дефицитът в края на другата година.

„Бюджет 2020 ще е пица с пармезан и шунка. Няма как да има равно разпределение на средствата. Повече ще има за работещите, развиващите се сектори, образование, здравеопазване. Бюджетните заплати изоставаха от заплатите в частния сектор и можеше да има отлив на кадри. Това е причината да има ръст с 10% на всички бюджетни заплати, коментира пред БТВ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Правителството се е обединило около приоритета образование. През 2016 година стартовата заплата на учителите е била малко над 600 лева. За 2020 година се предвижда началната заплата да е над 1000 лева.

За образованието са планирани 610,1 млн. лв. повече. С 200 млн. лв. ще нараснат социалните помощи и обезщетенията.

Близо 500 млн. лв. ще са повече парите за здравеопазване. От левицата смятат, че продължават да се изливат пари в неформирана система.

Минималната работна заплата ще стане 610 лева, предвиждат още сметките на Владислав Горанов. Пенсиите ще се увеличат с 6,7%, таванът им остава 1200 лева.

Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"