fbpx

Петролът прехвърли 36 долара след неочакван спад на запасите в САЩ

Цените на петрола падат, чакат се преговорите между Китай и САЩ

Цените на петрола се повишават в четвъртък, защото неочакваният спад на американските запаси миналата седмица и спадът на добива в големите страни производители облекчиха опасенията за свръхпредлагането.

Фючърсите за юли на Brent тази сутрин се увеличиха с 2.15% до 36.52 долара за барел, а на американския лек нефт WTI добавиха 2,21% до 34,23 долара за барел.

Сортът Brent поскъпва за втора сесия поред, а покачването на котировките за WTI продължава шести ден.

Американските запаси от петрол са намалели с 5 милиона барела за седмицата, приключваща на 15 май, въпреки че анализатори, интервюирани от Ройтерс, очакваха увеличение с 1,2 милиона барела.

Междувременно доставките на терминала Кушинг паднаха с 5,6 милиона барела, съобщи Администрацията за енергийна информация.

„Докато признаците за намаляване на налягането върху съоръженията за съхранение на WTI са положителни за цените, последният доклад показва, че спадът в запасите се обуславя повече от факторите на предлагане, отколкото от увеличаването на търсенето на продукти“, се казва в становище на Capital Economics в сряда.

Цените на петрола показват, че страните от ОПЕК+ спазват споразумения за намаляване на производството с 9,7 милиона барела на ден.

„Като се има предвид, че управлението на доставките се осъществява чрез спазване на споразуменията по ОПЕК + и търсенето в Северна Азия се възстановява, особено в Китай, нещата вървят в правилната посока по отношение на подкрепа на цените на петрола“, каза Виктор Шам от IHS Markit.

Той очаква постепенното възстановяване да продължи през втората половина на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"