fbpx

Нови мерки за подкрепа на земеделието предлага Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе на утрешното заседание на Министерския съвет още три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор.

Обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти, произведени в България. За тази цел „Държавен резерв и военновременни запаси“ ще получат 30 милиона лева. Това пряко ще подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата.

Предоставяне на 150 милиона лева допълнителна субсидия от Държавен фонд „Земеделие“ за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци и увеличаването на площите, заети със зеленчуци през тази и следващата година.

Осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като фуражи и добавки към тях; семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и други, необходими за производството на плодове и зеленчуци. За целта да се предостави безлихвена целева кредитна линия както на земеделските производители за закупуване, така и на вносителите на консумативи – за тяхното осигуряване на пазара. По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза.

Преди Великденските празници по предложение на Каракачанов беше облекчен достъпът на земеделските производители до нивите и градините им. Допуска се и забрана на вноса на конкурентна продукция по преценка на аграрния министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"