fbpx

Честваме 112 години от Независимостта на България

Прокламацията на Независимостта е един от най-ярките триумфи на българската държавност. Дързък, но и далновиден акт, около който българите се обединиха, независимо от политическите си пристрастия и убеждения.

Това написа във Фейсбук президентът Румен Радев и поздрави българите по случай 112 години от обявяването на независимостта на държавата.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт правителството на Александър Малинов отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

„През 1908 г. млада България се изправи равноправна на световната сцена благодарение на поколение държавници с характер, на волята на целия народ да изкове с труд и достойнство справедлива, преуспяваща, модерна държава.

Нека днес всички ние, граждани и политици, си дадем сметка за собствената ни историческа роля и с чувство на дълг пред род и Отечество отново да поемем съдбата си в свои ръце“, завърши обръщението си Радев.

Премиерът Бойко Борисов определи независимостта на страната като брилянтен ход на българската дипломация и политически елит. Пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение.

„Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват, написа още премиерът във Фейсбук.

„22 септември трябва да ни напомни още нещо: да спрем да злепоставяме страната си навън. Дали банално известен български соросоиден учен ще нареди стандартните клишета пред западна либерална медия, дали българи ще платят на някой балкански сайт да привиди зад президента дългата ръка на някоя велика сила, нека спрем!“ Това написа отново в профила в социалната мрежа вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той припомни, че наскоро поел ангажимент да се оттегли като вицепремиер, ако Бойко Борисов и Румен Радев си подадат ръка в името на сваляне на напрежението и експертен кабинет, който да изведе България от тази моментна политическа криза без реваншизми и политически пристрастия.

За 76-и ден протестиращи граждани ще се съберат в централната част на София с исканията си за оставка на премиера, правителството и главния прокурор. Протестът, обявен като „Велико народно въстание 3“, е насрочен за днес, за да съвпадне с отбелязването на 112-годишнината от Независимостта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"