fbpx

Ще се наложи удължаване на преходния период за Брекзит, убедена Фон дер Лайен

Преходният период за Брекзит може да бъде удължен, заяви председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за френския вестник „Лез еко“, цитиран от „Дневник“.

Припомняме, премиерът Борис Джонсън заяви, че обсъжданият в британския парламент законопроект за Брекзит предвижда (след като Великобритания напусне ЕС на 31 януари) преходният период да е от 1 февруари до 31 декември 2020 г. без възможност за удължаването му.

В същото време обаче Фон дер Лайен коментира, че е обезпокоена от малкото време, което остава за преговори.

„Не става дума само за сключване на търговско споразумение, а и за много други теми. Струва ми се, че и двете страни трябва сериозно да се запитат възможно ли е всички тези преговори да се състоят в толкова кратък срок. Мисля, че ако стане необходимо, трябва да се договорим за удължаване на преходния период“, изтъква председателят на еврокомисията.

Тя напомня, че за да има достъп до единния европейски пазар, Лондон ще трябва да отговаря на правилата на ЕС и да гарантира съпоставими условия в производството на стоки и услуги. В противен случай ще трябва да се договори въвеждане на мита и ограничителни мерки, предупреди тя.

„Дълбоко вярвам в необходимостта да се поддържат добри отношения с нашите съседи. Имаме достатъчно ресурси за развитието на икономиката ни и бихме искали да включим нашите британски приятели в тази среда“, казва още в интервюто Фон дер Лайен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"