fbpx

Лек спад в промишлеността на годишна база, отчете НСИ

Индексът на промишленото производство през януари 2020 г. е с 0.7% под равнището на същия месец година по-рано.

Това показват данни на Националния статистически институт.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост – с 11.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.2%.

Ръстът в преработващата промишленост е 2.1%. По-значително увеличение спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 26.8%, на превозни средства, без автомобили – с 24.1%, на напитки – с 15.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 13.4%.

Най-голямо е намалението при производството на облекло – с 10.0%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – по 8.5%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година.

През първия месец на годината е регистриран ръст от 1.6% в сравнение с декември 2019 година.

През януари 2020 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост – с 3.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.6%, а намаление – в добивната промишленост – с 3.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 27.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 23.5%, на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 19.8%, на напитки – с 16.0%.

Съществено намаление има при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 11.7%, на тютюневи изделия – с 10.5%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"