fbpx

С 20% падна търсенето на петрол в Китай заради коронавируса

На фона на кризата, причинена от разпространението на коронавируса, търсенето на петрол в Китай падна с три милиона барела на ден или 20% от общото потребление.

Новината съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията в енергийния сектор на страната.

Това е най-голямото намаление на търсенето на световния пазар след кризата през 2008-2009 г. и най-внезапния спад, причинен от терористичното нападение на 11 септември 2001 г. в САЩ.

В момента Китай е най-големият вносител на петрол, той консумира около 14 милиона барела на ден, което е равно на общите нужди на Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Япония и Южна Корея.

Спадът на търсенето в Китай може да предизвика реакция от страните от ОПЕК и техните съюзници, които обмислят да свикат спешна среща.

Според Bloomberg цената на суровия петрол Brent е паднала с над 10% от 20 януари, когато пазарите започнаха да реагират на хуамнитарната криза.

Миналата седмица доставките на петролни продукти за Китай от Латинска Америка спряха, а от Западна Африка бяха намалени. Обемът на преработка на нефт в китайските рафинерии също може да намалее с 15-20% в близко време. Най-голямата китайска петролна корпорация Sinopec вече намали рафинирането с 13-15% и планира допълнително свиване на производството.

В петък цената на фючърсите на суров петрол Brent за доставка през април 2020 г. на борсата ICE в Лондон за първи път от 7 август 2019 г. намалява с 2,45% до 55,93 долара за барел. Цената на мартенските фючърси за суров петрол WTI падна с 1,80% до $ 51,14 за барел.

Китайските власти в края на декември 2019 г. регистрираха огнище на пневмония, причинена от вируса 2019-nCoV в големия град Ухан. Освен в Китай, болестта е открита в други 23 държави, включително Русия.

Световната здравна организация призна огнището като международна спешна ситуация. Броят на заразените с новия коронавирус в КНР надхвърли 17 хиляди души, повече от 360 са починалите. Извън Китай има смъртен случай и във Филипините.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"