fbpx

Субсидии за 23 хиляди декара с медоносни растения

През април 2020 година ще се приемат проекти за залесяване по Програмата за развитие на селските райони. Ще има специално отделени средства за засаждане на 23 000 декара само с медоносни растения.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. През тази година пчеларите са получили 8 млн. 600 хил. лв. държавна помощ, което е с 20 % повече в сравнение с 2018 г. 

Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е одобрена вече от ЕК, а за изпълнението ѝ е определен бюджет от 19 199 412 лева, който надвишава с 35% парите за предходния тригодишен период.

Танева съобщи, че се предвижда забрана за използване на продукти за растителна защита със знак SPe8, който означава „опасни за пчели“ през светлата част на денонощието. Освен това са предприети стъпки за по-лесна регистрация на биопестицидите и всички щадящи пчелите продукти за растителна защита, тъй като стандартната процедурата по регистрация на нов препарат е дълга  и скъпа.

От 15 март 2020 г. в областните дирекции по безопасност на храните към БАБХ ще има дежурни инспектори, включително в почивните дни, които ще приемат сигнали за нерегламентирано третиране на земеделски култури с пестицици.

Ще бъде създадена и електронна платформа за оповестяване на предстоящо пръскане на площи с продукти за растителна защита. Това е едно от основните искания на пчеларите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"