fbpx

Костенец е ЕДЕН дестинация номер едно

Община Костенец е победител в конкурса за ЕДЕН дестинация. Подгласници са Самоков (с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино.

ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence („Най-добри европейски дестинации“) и тазгодишният национален конкурс отличава приноса им за развитието на здравния и балнео туризма.

На тържествена церемония в София бяха наградени 5 нови български ЕДЕН дестинации по проекта на Европейската комисия за здравен и балнео туризъм.

Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014–2020 г.) COSME и стартира през април 2019 г.

Предишните издания на конкурса бяха свързани с културно-историческото ни наследство.

Сега за първи път спечелихме проект за популяризиране на балнео и СПА услугите и всичко това съвпада с основните ни цели за разширяване крилата на сезоните, заяви министър Николина Ангелкова.

Тя припомни, че е исторически пробивът с подписването на споразумението с германските здравни каси, което дава възможност към българските балнео и СПА центрове да се насочват граждани на Федералната република за процедури и профилактика.

За нас конкурсът е доказателство, че можем да бъдем още по-привлекателно място за българските и чуждите туристи, посочи кмета на Костенец Йордан Ангелов.

Плакети получиха също ръководители на общините подгласници – кметът на Сапарева баня Калин Гелев, кметът на Ардино Изет Шабан, кметът на Баните Милен Белчев и зам.-кметът на Самоков Люба Кленова.

Отличените общини си приличат по богатствата от минерална вода, здравословен климат, красива природа и културно-историческо наследство.

Информация за петте нови дестинации ще бъдe интегрирана в ЕДЕН платформата на България www.edenbulgaria.eu и включенa в следващи комуникационни кампании на българския туризъм.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"