fbpx

5 млн. лева за търговци, които изкупуват български зеленчуци

5 млн. ще получат търговски обекти, които изкупуват и предлагат на потребителите произведени в българските оранжерии пресни краставици, домати и пипер.

Средствата ще компенсират част от разходите за транспорт, логистика и реализация.

Схемата е разработена специално за малки локални вериги, които имат магазини в една или няколко съседни административни области.  Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци – домати, краставици и пипер, ще ги сортират, опаковат и реализират.

Единичната ставка, предвидена за търговските обекти, е 600 лв. за един тон домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими.

Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ.

За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"