fbpx

Вериги с над 10 обекта трябва да предлагат регионална продукция

магазин

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция.

Това реши днес кабинетът на своето заседание като промени Постановление № 70 от 2020 г.

Контролът на изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

Който не спазва изискванията на постановлението, ще бъде санкционират според Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение – от 30 000 лв. до 50 000 лв.

Припомняме, че с ПМС № 70 се въвежда изискване местата за продажба да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е ясно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места трябва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед, пресни сезонни плодове и зеленчуци на регионални производители.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна продукция.

Регионалните производители осъществяват дейността си на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив.

Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект съгласно Закона за храните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"