fbpx

Оптимизъм за търсенето в Азия вдига цените на петрола

Цените на петрола се повишиха в понеделник на фона на оптимизма за азиатското търсене и обещанието на Ирак да намали по-нататъшното производство.

В същото време несигурността на преговорите за икономическата помощ на САЩ възпрепятства възстановяването.

Фючърсите на суровия нефт Brent се повишиха с 0,81% до 44,76 долара за барел тази сутрин,  а WTI – добави 1,19% до 41,71 долара за барел.

„Коментарите на Aramco през уикенда са движещата сила за момента“, казва Майкъл Маккарти, пазарен стратег в CMC Markets и Stockbroking, цитиран от Ройтерс.

Шефът на Saudi Aramco Амин Насер заяви в неделя, че очаква възстановяване на търсенето на петрол в Азия, тъй като икономиките постепенно се рестартират след облекчаване на ограниченията за борба с разпространението на коронавируса.

„Той представи оптимистична картина на прогнозата за търсенето в азиатския регион“, каза Маккарти.

Ирак заяви в петък, че ще намали производството на нефт с още 400 000 барела през август и септември. Така ще компенсира свръхпроизводството през последните три месеца.

Липсата на споразумение за мерки за подпомагане на американската икономика се отразява негативно на пазара. Председателят на Камарата Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин заявиха в неделя, че са готови да възобновят разговорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"