fbpx

Промишленото производство е намаляло със 7.7% за една година

работник, индустрия, великобритания, електрокар

Индексът на промишленото производство е спаднал със 7.7% през юни т.г. спрямо година по-рано, показват данните на НСИ.

В същото време се наблюдава увеличение с 5.8% в сравнение с май 2020 година.

Фиг. 1. Индекси на промишленото производство (2015 = 100).

През юни повишение спрямо предишния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 9.1%, в преработващата промишленост – с 6.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – със 73.2%, производството на мебели – с 24.0%, производството на тютюневи изделия – с 15.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 14.8%. Съществено намаление е регистрирано при облеклото – с 19.5%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 5.0%. 

Фиг. 2. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец (Сезонно изгладени).

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост – с 9.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8.5%, а ръст – в добивната промишленост – с 14.9%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 43.5%, при машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 29.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 25.9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 25.1%.

Най-голямо увеличение е отчетено при основни метали – с 31.1%, производството на превозни средства, без автомобили – с 18.8%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 6.0%.

Фиг. 3. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година. (Календарно изгладени).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"