fbpx

Подписват документите за транзита на руски газ през Украйна

Представители на Украйна и Руската федерация започнаха във Виена процеса на подписване на документи, свързани с транзита на руски газ.

Това съобщи министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска във Facebook, публикувайки снимка от събитието.
„Процесът на подписване все още не е приключил“, коментира той.

Преди това шефът на „Нафтогаз“ Андрей Коболев съобщи, че до събота вечерта страните не са успели да постигнат окончателно съгласие по текстовете, отбелязвайки в същото време „определен напредък“. Той уточни, че при преговорите се изработват три документа. По-специално, споразумение между новия оператор на газопреносната система на Украйна и „Газпром”, което определя техническите регламенти и правила за взаимодействие.

Освен това, страните работят за постигане на споразумение за транзит, както и споразумение, в което двете компании признават отхвърлянето на взаимни искове.
Нов кръг от преговори между делегациите на Русия и Украйна във Виена започна в четвъртък, 26 декември.
На 20 декември Москва и Киев обявиха одобряването на нов договор за транзит на газ за срок от пет години и уреждането на взаимни искове между „Газпром” и „Нафтогаз”.

Страните се съгласиха да се откажат от нови взаимни искове, да оттеглят досегашните неприключили искове, „Газпром” да плати около 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж.

В събота украинското правителство одобри подписването на споразумение с „Газпром”. То се отнася до уреждането на съдебни искове на Антимонополния орган на Украйна срещу руската газова компания на стойност около 7 милиарда долара, предаде ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"