fbpx

Тръмп има само няколко дни да реши за китайските мита

доналд тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има няколко дни да реши дали да въведе тарифи за китайски потребителски стоки на стойност близо 160 милиарда долара преди Коледа – стъпка, която може да се окаже нежелателна както за Вашингтон, така и за Пекин.

Икономическите и търговски съветници на Белия дом на високо ниво, включително търговският представител Робърт Лайтхайзър, Лари Кудлоу, Питър Наваро и финансовият министър Стивън Мнучин се очаква да се срещнат с Тръмп в следващите дни, за да обсъдят митата. Какво ще бъде това решение, все още не е ясно.

Вашингтон поставя основата за отлагане на новите тарифи, които трябва да влязат в сила на 15 декември, но все още не е взето окончателно решение, заявил източникът пред Ройтерс.

Ако Белият дом наложи мита, това вероятно ще означава края на търговските преговори преди края на първия мандат на Тръмп.

„Реалността е, че тези проценти все още се обсъждат, ставките влизат в сила на 15 декември“, каза Кудлоу пред Wall Street Journal във вторник.

Таксите са определени по такъв начин, че администрацията на Тръмп трябва да действа, в противен случай те автоматично ще влязат в сила, заявиха търговските експерти.

„Ако търговският представител на САЩ не издаде уведомление за промени в тези тарифи, те ще влязат в сила на 15 декември, както е планирано“, заяви Тами Овърби, старши директор на McLarty Associates.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"