fbpx

„Нокиа“ и „Хуавей“ ще изграждат 5G мрежа в Германия

„Нокиа“ и „Хуавей“ започват да изграждат 5G мрежата на „Телефоника Дойчланд“ (Telefonica Deutschland). Това съобщи телекомуникаионната компания, цитирана от БНР.

В Германия все още не са финализирани правилата за сигурност, свързани с 5G мрежовата индустрия.

От „Телефоника Дойчланд“ обаче заявяват, че изборът на финландския и на китайския технологичен гигант ще й позволи да започне изграждането на своята мобилна мрежа от пето поколение в началото на 2020 година.

През октомври вестник Handelsblatt съобщи, че първоначално властите в Германия са планирали да забранят на китайската технологична компания „Хуавей“ да участва при изграждането на 5G мрежите в страната, но в последствие се е стигнало до решение да няма такава забрана.

Германският канцлер Ангела Меркел се опасява, че евентуално ограничение може да повлияе негативно на двустранните отношения с Китай.

Шефът на Федералната служба за разузнаване на Германия Бруно Кал пък се обяви против разрешаването на китайски фирми, включително „Хуавей“, да предоставят оборудване за германските 5G мрежи.

През ноември германски законодатели също призоваха компанията „Хуавей“ да бъде изключена от процедурите за наддаване при изграждането на високоскоростни мобилни мрежи от пето поколение в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"