fbpx

Узбекистан с глобална реорганизация на IT сектора си

Узбекистан сериозно и последователно инвестира в IT бранша. Изданието Spot.az съобщава, цитирано от Blacksea Caspia, че иновационният център в подкрепа на разработването и внедряването на информационните технологии “Mirzo Ulugbek Innovations Center” (MUIC) се влива в състава на “IT Park”.

Покрай тази новина се разбира при какви преференциални условия работят компаниите – обитатели на този център. Те са освободени от плащане на всички видове данъци и задължителни отчисления, в това число и социални осигуровки до 2028, включително заплащане на мита за внасяно оборудване, части за комплектация, детайли, възли, технологична документация, програмно осигуряване, което не се произвежда в Узбекистан по списъци, утвърдени по установения ред.

MUIC е създаден през месец юни 2017 година. За две години, ръководството му се сменя пет пъти. През октомври 2018 година, координатор на центъра става Националната агенция за проектно управление (НАПУ). По-рано НАПУ е получила дял в уставния капитал на MUIC.

През март 2019 година 33 компании са били лишени от статута на резиденти (обитатели) на MUIC. Основните причини за това са непредставянето на годишни одиторски доклади и доброволен отказ.

Иначе очакванията са, че преливането на MUIC в “IT Park” ще позволи да се обединят усилията за по-нататъшно развитие на IT културата и на стартъп екосистемата, ще повдигне на ново качествено ниво узбекистанските IT продукти.

Самият “IT Park” е създаден през 2019 година. Първите резиденти са били подбрани през лятото на тази година. Технопаркът се ръководи от Фархад Ибрахимов, който по-рано е заемал поста директор на MUIC.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"