fbpx

Трябва да се обезвреди паралелната власт, заяви президентът Радев

„Във времена, в които разделението на властите се изпразва все повече от съдържание, НС гласува лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, когато се шири безнаказаност на корупцията, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на институциите“, заяви президентът Румен Радев прев бТВ.

Той посочи, че трябва да се неутрализира и обезвреди паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите.

„Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата“, заяви Радев.

„Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна промяна ще има“, каза още той.

Румен Радев подчерта, че начинът на реализация на идеите на правителството за конституционна реформа не се препокриват с неговата представа за демократичност на законодателния процес.

„Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. А Конституцията има върховенство над всички други закони.

„Чак в залеза на своето управление, Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание“, заяви президентът.

И продължи с още въпроси – „Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор?!“

Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки, институционални промени и еволюция на политическата конюнктура, посочи Радев и коментира, че явно това е непосилна задача за този презрял дебат.

Относно модернизираното на армията президентът коментира, че за него няма значение дали ще са изтребители на „Грипен”, „Юрофайтър” или Ф-16. „Правителството погази открития честен конкурс за изтребителите“, посочи президентът.

„Президент е този, който е обединител на нацията. А Румен Радев действа като опозиционен лидер, който за 40 минути не каза нищо добро за държавата. Да говориш с такава омраза само за една партия и един човек заради някакви страхове или завист е под достойнството на президентската институция. Така премиерът Бойко Борисов коментира интервюто на държавния глава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"