fbpx

Забележителен скок на българската IT индустрия

Може България да е най-бедната страна в ЕС, но вече в цяла Европа се забелязват скокът, който прави родната IT индустрия.

И силният растеж не може да остане незабелязан. „Файненшъл Таймс” отбеляза в своя анализ, че страната ни е привлякла рекордни инвестиции в IT индустрията.

Дългогодишната репутация на София като център за технически достижения, заедно с развитието на изкуствения интелект я превръщат в технологична столица на Балканите.

От 2015 г. насам чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват и се разкриват нови работни места.

През 2018 г. България е привлякла рекордни чужди вложения в областта на софтуера и ИКТ. 16 проекта, осъществени предимно в София, са оценени на 240 млн. долара.

Според Стивън Гарднър от британската компания Genius Sports Group, София има потенциала на технологичен център на световна класа. В българския офис работят 320 служители. Броят им ще се удвои през следващите няколко години.

Глобалната софтуерна компания Acronis също разшири тази година своето представителство в София. В новия ѝ център за научноизследователска и развойна дейност работят 200 инженери, чийто брой през следващите години ще достигне 1000. Според компанията България се превръща в глобален център за развитие на киберзащитата.

Рекорден ръст отбелязва  IT индустрията – с близо 600 млн. лева през 2018 г., когато за първи път приходите преминават 3 милиарда лева. Това сочат данни от годишния доклад на БАСКОМ – професионална браншова асоциация на софтуерните компании в България.

Организацията е основана през 2001 г., в нея са събрани над 90 компании и повече от 120 – асоциирани членове.

Растежът на приходите се ускорява – за достигане на 1 милиард лева са били необходими 21 години, за достигане на 2 милиарда лева – 4 години, а за достигане на 3 милиарда лева – едва 2 години.

През 2019 г. се очаква ръст от 24%, прогнозират от браншовата организация.

Приходите от износа на интелектуален продукт са 2,5 милиарда. Основен принос имат експортно ориентираните компании.

Приходите на софтуерната индустрия продължават да изпреварват значително ръста на БВП и се очаква да надминат 3% от него още през 2019 г.

Над 30 000 са заетите само в софтуерния бранш. През последните 7 години увеличението е 2,5 пъти.

Софтуерният бизнес е работодател номер едно по размер на възнагражденията. Средното заплащане в сектора се задържа над 3 пъти по-високо от средното за страната.

Брутното годишно възнаграждение доближава 50 хил. лева, а чистото месечно – надхвърля 3 000 лева.

Заплащането на софтуерните специалисти в България, пресметнато през през стандарта на живот, надминава значително това във Великобритания и вече изпреварва това в Германия.

Всяко едно работно място е генерирало над 24 хиляди лева данъчни приходи.

За последните 5 години софтуерната индустрия е увеличила близо 3 пъти размера на внасяните средства в социалните и здравни фондове. Основен принос за ръста имат компаниите, работещи предимно за външни пазари, докато продажбите от вътрешния пазар продължават да отбелязват значително по-малък ръст.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"