fbpx

IT компаниите са сред най-активните наематели

имоти , изглед

Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги са най-сериозният двигател на пазара с малко над 50% от наетите площи.

Офертните наемни цени за първокласните имоти са стабилни в интервала 12-14 евро/кв. метър. Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton.

С общо 108 600 кв. метра, отдадени под наем през деветмесечието, офис пазарът запазва обичайните си нива на активност от последните пет години.

Както и в предходните тримесечия, основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието.

„Макар и предлагането на качествени офис площи да отбелязва стабилен ръст през последните години, търсенето, изборът и подготовката на преместването отнемат продължително време. Така че съветваме големите наематели да започнат работа по преместване година и половина-две по-рано“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Завършването на три нови офис сгради – Advance Business Center, Сграда 2 от Garitage Park и Ellipse  center, добави към пазара приблизително 38 000 кв. метра нови площи. С това общото предлагане на офиси клас А и Б в столицата надмина 1 963 000 кв. метра. Въпреки бързото увеличение, пазарът все още успява да усвои новите проекти.

Делът на свободните площи се задържа около 9.1% средно за пазара през третото тримесечие, като модерните сгради в централната част на София са напълно отдадени.

Офисите в строеж са 383 000 кв. м, а друга значителна част са в етап на планиране.

Активен пазар на офис площи регистрират и големите градове в страната, като основното търсене идва от разрастващи се аутсорсинг и IT компании. Сред примерите за големи сделки от последните месеци са софтуерната фирма Fadata в Бургас, KBC Group във Варна и Sutherland в Пловдив.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"