fbpx

Туристическите атракции в Смолян без билети на 18 януари

На 18 януари емблематични туристически забележителности в Смолян ще са с вход свободен за всички гости и жители.

Врати ще отворят Планетариумът, Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ и Художествената галерия. На същата дата в общината с празненства ще бъде отбелязан и Световният ден на снега. Така в община Смолян стартира зимното издание на инициативата „Денят за вас“.

Министерството на туризма започва втори етап на проекта, насочен към планинските общини, в които има база за зимни спортове. Както и през лятото, идеята е в един ден от активния сезон общината да обяви вход свободен за музеите и туристическите атракции на нейна територия.

Така освен с основния туристически продукт, гостите на града могат да се запознаят с културно-историческото наследство и бита на региона.

За 18 януари Планетариумът в Смолян е подготвил за своите посетители 2 различни програми – „Пътуване към Слънцето“ и „Пътешествие в Космоса“, всяка с продължителност по около 40 минути.

Те представят любопитна информация за съзвездията, планетите в Слънчевата система, Галактиката и интересни астрономически явления.

Регионалният исторически музей „Стою Шишков” е най-големият в Средните Родопи. Постоянната експозиция е на тема „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”, а сега в изложбените зали на музея е показана и природонаучната изложба „Дивите обитатели на Родопите“.

Художествената галерия ще посреща гости също без входна такса. От 9 до 17 часа всички желаещи могат да разгледат платната от постоянната експозиция и гостуващата изложба.

Художественият фонд на галерията притежава над 2200 произведения от български и чуждестранни автори.

В събота в курорта Пампорово се организира и празник за Световния ден на снега. Подготвени са множество забавни игри за малки и големи, подаръци и топли напитки. Всички гости могат да посетят съоръжението за ски и сноуборд, където да получат уроци за практикуване на тези зимни спортове. Събитията ще започнат в 10:30 часа, а мястото е плац „Студенец“ на писта „Стената“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"