fbpx

Създава се държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева

Ще бъде създаден държавен ВиК холдинг, стана ясно по време на днешното правителствено заседание.Той ще бъде с капитал 1 млрд. лв., които ще дойдат от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Идеята да бъдат събрани всички ВиК дружества в страната под една шапка беше лансирана в отговор на голямата криза с водата, която парализира Перник и предизвика поредната оставка в кабинета Борисов.

Българският ВиК холдинг ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Предвижда се в срок до 6 месеца след учредяване на холдинга акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени чрез апортна вноска.

С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие и ще има двустепенна система на управление: Надзорен и Управителен съвет.

Петимата надзорници ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а тримата членовете на УС – от Надзорния съвет. Холдингът ще упражнява спрямо дъщерните си дружества общи услуги по управление и контрол, техническа помощ, консултации, участие с финансиране, свързани с инвестиционните им дейности по оперативните програми, предоставяне на гаранции.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че това е крачка напред и обясни, че трябва да се мисли по-мащабно за структура, която да управлява ВиК системата в България.

Новият министър на екологията Емил Димитров също подкрепи идеята.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"