fbpx

Петролът поскъпна след сделката Вашингтон – Пекин

Цените на петрола падат, чакат се преговорите между Китай и САЩ

Цените на петрола се повишиха, след като Вашингтон и Пекин подписаха в сряда първата част от търговската сделка. Тя включва и увеличение на покупките на американски енергийни продукти.

Данните, показващи спад на резервите на петрол в САЩ, който надвишава прогнозите, също бяха в подкрепа на пазара, съобщи Ройтерс.

Фючърсите за суров петрол сутринта в четвъртък се увеличиха с 0.8% до 64.49 долара за барел, за WTI – също с 0.8% до 58.26 долара за барел.

Като част от „първата фаза“ на сделката със САЩ, която бележи прекратяването на огъня в търговската война на двете най-големи икономики в света, Китай обеща допълнителни покупки на американски петрол, втечнен природен газ и други енергоносители за над 50 милиарда долара за две години.

 „Това беше официално подписване на вече договореното, но със сигурност поддържа настроението“, каза Вирендра Чохан, петролен анализатор от Energy Aspects.

Запасите на нефт в САЩ за седмицата, приключваща на 10 януари, са намалели с 2,55 милиона до 428,5 милиона барела, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация (EIA). Анализаторите очакваха запасите от нефт да паднат с 0,47 милиона барела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"