fbpx

Бордови устройства – след 15 февруари, вече продават маршрутни карти

С пълна пара върви подготовката на превозните средства за старта на тол системата от 1 март.

До средата на февруари ще започне оборудването с бордови устройства на камиони и автобуси. Това е един от начините за таксуване на автомобили с обща максимална маса над 3.5 т, когато влезе в сила тол системата.

При преминаване през участъците от републиканската пътна мрежа, бордовите устройства ще отчитат изминатото разстоянието, на база на което Националното тол управление ще изчислява  дължимата сума.

Това обясни пред БНТ експертът от Националното тол управление доц. Георги Балабанов.

Вторият вариант за таксуване е чрез т. нар. маршрутни карти. Предплатената услуга може да бъде активирана до 23:59 ч. след деня на закупуването й, ако потребителят не е регистриран в електронната система за събиране на пътни такси. Ако потребителят е регистриран, отложеният старт на маршрутната карта може да се заяви до 7 дни предварително.

Вече работят и нови 34 гишета за продажба на маршрутни карти. Те са главно по граничните контролно-пропускателни пунктове.

След първите три месеца от старта на тол системата  ще бъде направен анализ на предложените от превозвачите обхват и тарифи.

Правителството прие предложението на бизнеса обхватът на тол системата да бъде общо 3115 км – 804 км автомагистрали и 2 312 км първи клас пътища.

Цената за километър също беше намалена с около 40% от първоначално приетата от Министерски съвет тарифа. Предложената от превозвачите тарифа е от 3 ст. до 20 ст. за километър и зависи от екокатегорията, броя оси, максимална маса на превозното средство и пътя – автомагистрала или първи клас

След 1 март т.г. електронен фиш ще бъде съставян и на собственици на МПС над 3.5 т, които се движат без платена тол такса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"