fbpx

Цените на петрола се повишиха до 54 долара за барел

Цените на петрола се повишиха с над 1% във вторник, но инвеститорите все още се притесняват от разрастване на епидемията от коронавируса, при която досега загинаха над 1000 души в Китай.

Фючърсите на суровия нефт Brent LCOc1 поскъпнаха с 1,46% до $ 54,01 тази сутрин, а фючърсите за WTI CLc1 – 1,27% до $ 50,20 за барел, предаде Ройтерс.

„Положителните настроения на азиатските пазари изглежда подкрепят цените на петрола“, казва Маргарет Йънг, пазарен анализатор на CMC Markets.

„Възстановяването е малко и може да се окаже краткосрочно, тъй като вероятно търсенето на енергия в Китай в близко бъдеще ще остане слабо поради епидемията. OPEC + и Русия ще трябва да изградят цялостен план за намаляване на производството, за да подкрепят цените на петрола “, каза Йънг.

Китайските държавни нефтопреработвателни предприятия по-рано заявиха, че ще намалят производството до 940 000 барела на ден на фона на огнището на коронавируса.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в континентален Китай достигна 1016, съобщи Националната здравна комисия, а броят на заразените надхвърли вече 42 600.

Вирусът е открит и в други страни, а ръководителят на Световната здравна организация предупреди в понеделник, че случаите извън Китай могат да бъдат „искра, която да се превърне в по-голям пожар“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"