fbpx

Започват повсеместни проверки на речните корита

Регионалните инспекции по околната среда и водите започват проверки за нерегламентирани сметища и дали е осигурена проводимост на реките.

За това се разпореди министърът на околната среда и водите Емил Димитров

До 14 февруари екоинспекциите са длъжни да издадат предписания до кметовете, които ще предприемат мерки за почистване на реките и прилежащите територии в обхвата на съответната община.

До 31 май регионалните инспектори пък ще проверки на място дали общинските власти са изпълнили предписанията.

Министър Димитров разпореди на Басейновите дирекции към МОСВ да създадат организация за проверки на състоянието и проводимостта на речните легла.

До 28 февруари кметовете трябва да представят в Басейновите дирекции план-график за планираните през 2020 г. проверки на участъците от реката, чиято проводимост е намалена. Подобни проверки се извършват всяка година преди топенето на снеговете.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков пък изпрати писма до ръководствата на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да предприемат действия за почистване на пътищата и жп мрежата от замърсявания. Двете компании трябва и да осигуряват съдове за събиране на  отпадъци на терените и сградите около жп линиите и на пътните съоръжения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"