fbpx

Световният пазар second hand ще достигне 51 билиона долара

онлайн търговия

Световният пазар на стоки втора употреба ще достигне 51 билиона долара през следващите 5 години. Това би било двукратно увеличение, съобщи Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX в България.

Според него пазаруването на употребявани стоки спестява тонове ресурси на планетата. Връщането отново в употреба на артикули от категория „Мода“ и „Електроника“ в OLX за 2019 г., са спестили 466 тона C02 емисии в България.  

Над 40% от онлайн потребителите, предимно жени на възраст между 25 и 35 години, харчат средно на месец над 500 лв. за покупки онлайн.

Този бюджет най-често се използва за дрехи, електроника, стоки за дома, в това число домакински уреди и спортни и бебешки артикули.

За 2019 г. потребителите в OLX предпочитат да публикуват обяви и да пазаруват чрез мобилното приложение, което отбелязва ръст от 14%. Към момента в платформата са регистрирани 2 791 861 уникални потребители и над 144 000 бизнес потребители, главно от малък и среден сегмент, каза още Янкулов. 

През миналата година в OLX най-много са търсени обяви за наеми (ръст с 12%), както и спортни обувки (ръст 103%), телефони (iphone, ръст от 36%) и екскурзии (ръст 18%).

Все повече хора (53%) търсят да купят автомобил втора употреба, като средната цена сред OLX обявите за 7-годишна кола е 4000 лв.

Платформата за обяви у нас все по-често се използва от локални производители или търговци като основен канал за онлайн търговия. Така например, онлайн магазин за спортни стоки и обувки от София, започва да използва OLX през октомври 2016 г. като публикува първоначално 100 обяви. За период от 3 години увеличават броя на публикуваните обяви 5 пъти.

През 2020 г. се очаква да бъде приета нова европейска директива за електронна търговия, която поставя дигиталното пространство и онлайн пазара под още по-засилена регулация.

Така например, в проекта се предвижда по-засилен контрол върху нелегалното съдържание и зачитането на авторските права. Наред с това обаче се вменяват повече отговорности към онлайн платформите, което крие редица заплахи, в това число и ограничаване или дори спирането им, ако бъде констатирана нередност, причинена от краен потребител.

OLX България достига до над 60% от потребителите на интернет в България и е част от OLX Group, която развива платформи за онлайн обяви в над 40 държави.

На глобално ниво в групата работят 4 000 души в 25 офиса на 5 континента. Публикуват се над 54 милиона обяви всеки месец, има над 1,9 милиарда посещения на платформите на компанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"