fbpx

Фон дер Лайен предупреди Лондон, че ЕС ще защити своите стандарти

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства заявената амбиция на Борис Джонсън да направи Великобритания „световен шампион по свободна търговия“.

По време на обръщението си към Европейския парламент тя подчерта, че всички търговски споразумения идват с правила и Европа ще се стреми да защити своите стандарти, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Бях малко изненадана, когато чух премиера на Обединеното кралство да говори за австралийския модел. Но Европейският съюз няма търговско споразумение с Австралия. В момента търгуваме при условията на СТО. И ако това е британският избор, ние го приемаме без никакви въпроси”, продължи тя.

„Но всъщност сме в момент, в който се споразумяхме с Австралия, че трябва да прекратим тази ситуация и работим по търговска сделка с тях.

Европейският съюз ще настоява за реципрочност в бъдещите търговски отношения с Великобритания, заяви главният преговарящ от страна на Общността Мишел Барние. Той говори в пленарната зала в Страсбург по време на дебата за позицията на Европарламента по преговорите за търговските отношения с Лондон.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари след 47 години членство.

Лондон постигна съгласие с Брюксел за преходен период до 31 декември 2020 г., за да може да договарят нови търговски отношения.

„Правителството потвърди плановете за въвеждане на контрол върху вноса на стоки от ЕС на границата, след като преходният период приключи на 31 декември 2020 г.“, се казва в изявление на Обединеното кралство.

Великобритания се надява да договори нови търговски сделки със Съединените щати, Япония, Австралия и други държави заедно със споразумение с ЕС.

“От следващата година ще имаме свободата да правим свои собствени правила извън ограниченията на единния пазар и митническия съюз”, заяви британският финансов министър Саджид Джавид.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"