fbpx

Сериозен подем на американския фондов пазар

Американският фондов пазар регистрира повишение, след като индексите S&P 500 и Nasdaq актуализираха историческите си максимуми.

Това се случи след коментарите на водещ китайски специалист по коронавирус, че епидемията може да навлезе във фазата на платото през следващите няколко седмици.

Акциите на мобилния оператор T-Mobile скочиха с 11,5%, на конкурента му Sprint – с 73%. Американски федерален съдия одобри сливането на третия и четвъртия по големина мобилни оператори в САЩ, отхвърляйки групов иск на няколко американски щати, които заявиха, че сделката ще наруши антитръстовите закони и ще повиши цените.

Избухването на коронавирус в Китай може да приключи до април, заяви в интервю за Ройтерс епидемиологът Джонг Наншан, главен съветник в правителството на Китай. Той посочи, че на места броят на новите инфекции е намалял, въпреки че общият брой на смъртните случаи от епидемията надхвърли 1000.

Все още обаче е трудно да се преценят щетите, които вирусът ще причини на втората по големина икономика в света, тъй като не всички предприятия са възобновили работата си след удължените новогодишни празници.

Междувременно шефът на Федералния резерв Джером Пауъл беше доста оптимистичен за перспективите за американската икономика, но предупреди за потенциална заплаха от коронавируса.

Индексът на Dow Jones Industrial Average се увеличи с 0,46%, S&P 500 – с 0,68%, а Nasdaq Composite – с 0,85%.

Котировките на Hasbro Inc нараснаха с 2,1%, след като производителят на играчки отчете по-добри от очакваните тримесечни приходи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"