fbpx

Акциите на Air France-KLM нагоре след новините за държавни помощи

Акциите на Air France-KLM скочиха с 3,1%, след като правителствата на Франция и Нидерландия постигнаха споразумение за пакет помощ за група авиокомпании.

Нидерландия заяви в петък, че ще осигури 3,4 милиарда евро. Министърът на финансите Уопке Хоекстра каза, че планът за спасяване на KLM ще включва банкови заеми в размер на 2,4 милиарда евро с държавни гаранции и директен заем от 1 милиард евро.

„Този пакет е необходим, за да се гарантира, че KLM и Air France могат да продължат да играят важна роля в нашата икономика“, заяви Хоекстра по време на пресконференция в Хага.

„През последните седмици се опитахме да разпределим тази тежест възможно най-справедливо“, добави той.

Като част от плана, който трябва да бъде одобрен от Европейския съюз, пилотите на KLM ще трябва да се съгласят с намаляване на заплатите до 20%, а компанията като цяло ще трябва да намали разходите с 15%.

Нидерландското правителство ще назначи наблюдател в съвета на директорите на KLM, за да гарантира, че парите на данъкоплатците се изразходват изключително за холандското дъщерно дружество на Air France-KLM.

Франция обяви през април план за спасяване на Air France SA в размер на 7 милиарда евро.

Европейските фондови пазари отвориха в петък с оптимизъм поради положителните новини от компаниите, съобщи Ройтерс. Въпреки това  инвеститорите все още са притеснени от новите огнища на COVID-19 в САЩ и влиянието му върху световната икономика.

Паневропейският индекс STOXX 600 нарасна с 0,4% преди обяд.

Фондовите пазари тази седмица се колебаеха между страховете от втора вълна на пандемията и признаците на засилена икономическа подкрепа от правителствата и централните банки.

Акциите на австрийската компания за производство на полупроводници AMS се повишиха с 2.64% след опровергаването на съобщения в медиите на твърдения за манипулиране на пазара по време на поглъщането на Osra.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"