fbpx

Шефът на отдела срещу наркотрафика арестуван за подкуп

Арестуван е началникът на Отдела за наркотрафик и разпространение на наркотици в ГДБОП Цветан Панков за получаване на подкуп.

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, който определи акцията като безпрецедентна в новата история на България.

Задържани са още двама служители, един от тях е Кирил Ванков, шеф на сектор в същия отдел.

Тримата са уличени, че са част от организирана престъпна група, която осигурявала чадър на дилъри на наркотици на територията на България и чужбина.

Към момента продължават действията по претърсвания и изземвания от множество помещения.

„Предмет на разследването е дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основно с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици, не само на територията на България“, заяви главният прокурор.

„Тези лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас и са ключови точки за връзка и с наши и чужди партньори за борбата с трафика на наркотици“, допълни Гешев.

„Много неприятен случай, но за съжаление е факт. Разпоредих на главния секретар бързо да се направи цялостен анализ на дейността на ГДБОП и дейността по противодействие на трафика, производството и разпространение на наркотици, така че с премиера бързо да вземем кадрови решения и структурни промени“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Кирил Ванков е арестуван в момента, когато получавал подкуп от 5000 лева. Парите са били белязани.

Главният прокурор Иван Гешев не уточни дали арестуваните имат връзка със заловените 327 кг кокаин в Студентския град и с двата тира, натоварени с лайм и ананаси, в кашоните на които бяха открити 500 кг от най-скъпата дрога.

„Във всяко стадо има мърша, както е казал народът“, обобщи Гешев.

Цветан Панков е дългогодишен служител на МВР. Досега се е ползвал с изключителна репутация и безупречно досие. Бил е шеф на едно от столичните полицейски управления. Издигнат до на началник на отдел „Противодействие на наркотрафика“ в ГДБОП.

През 2016 г. е сред наградените от тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров за задържана организирана престъпна група за наркотрафик.

През 2019 г. получава полицейския орден „Бял кръст“ от Негово Превъзходителство Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България за особено големи заслуги при борбата с наркотрафика.

По-късно през деня директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се оттегли от поста си. Това той обяви в съобщение, публикувано на официалната страница на дирекцията.

„Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорност за случилото се, написа той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"