fbpx

Престъпленията срещу природата генерират приходи от 280 млрд. долара годишно

Престъпленията срещу природата са четвъртата най-доходоносна криминална дейност в света. Предхождана единствено от наркотрафика, фалшификациите и контрабандата на оръжия, тя генерира приходи от 280 млрд. долара годишно, сочат данни на Интерпол.

В следващите три години WWF България ще работи срещу криминалната дейност в дивата природа, като този път ще си сътрудничи с прокурори, следователи и представители на изпълнителните агенции.

Проектът е подпомогнат от европейската програма LIFE и стартира под името „Успешно преследване на престъпленията срещу дивата природа в Европа“ (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe)  или накратко SWiPE.

Той се изпълнява от WWF, Flora & Fauna International, TRAFFIC, Държавна прокуратура на Република Хърватия и Съдебна академия (Хърватия) в 11 европейски държави, сред които и България. Останалите страни, които ще се включат са: Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словакия, Унгария, Испания, Италия, Украйна и Полша.

Последните глобални и европейски доклади показват, че заради високите печалби престъпността срещу дивата природа остава привлекателно поле на действие за организирани групи.

Основната цел на WWF и всички партньори, обединили усилия в тази инициатива, е да допринесат за намаляване на незаконно убитите европейски диви животни.

Според доклад на Birdlife за 2017 г. милиони диви птици се избиват всяка година в Европа. Европол изчислява, че годишно 100 тона европейска змиорка се пренася контрабандно от ЕС към Китай. 5 644 криминални случая със защитени животински видове са докладвани посредством инструмента EU-TWIX само през 2017 г.

EU-TWIX е база за електронен обмен на данни в Европейския съюз в борбата срещу престъпното търгуване с диви животни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"