fbpx

Автомобилната индустрия на Острова с 25-годишен срив

Най-голямо намаление от 25 години насам отчете Британската автомобилна индустрия през септември.

Причина за ситуацията е сривът на изнесените за САЩ превозни средства, показват данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирани от БНР.

През миналия месец в заводите на Обединеното кралство са били произведени 114 732 автомобила, което е с 5% по-малко в сравнение с септември 2019 г.

Производството на британски автомобили тази година е на път да спадне под 1 милион за първи път от 1999 година насам след почти пълното занваряне на заводите през месеците април и май.

„Тези данни могат да бъдат и още по-мрачни, тъй като коронавирусът продължава да опустошава както автомобилният пазар във Великобритания, така и ключови пазари в чужбина“, посочва пред Ройтерс главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.

Повечето автомобили, произвеждани във Великобритания, са за износ, като доставките до Европейския съюз и САЩ са спаднали през септември съответно с 3,3% и с цели 30,0% в сравнение с година по-рано.

Вътрешното търсене, което представлява едва 27 199 автомобила, пък е с 14,5% по-високо спрямо септември 2019 г.

SMMT също така предупреди, че и 2021 година ще бъде трудна, ако правителството не успее да постигне търговска сделка с Европейския съюз, която да позволи британските автомобили да продължават да се изнасят за ЕС без мита.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"