fbpx

59 процента от водата се губят през остарели тръби

Общо в страната загубите на вода заради остарялата ВиК инфраструктура са средно 59%. В сегашния програмен период 2 млрд. лева европейско финансиране са насочени основно към питейно-битовото водоснабдяване – обновяване на водопроводната мрежа и ремонт на пречиствателни станции,  заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград, каза Нанков по повод информациите за намалени количества в язовир „Бебреш”, който захранва града.

В язовира има вода за около 120 дни, дори без никакъв нов приток. Вече е начертан план за действие.

Няма притеснения от въвеждане на воден режим също в Шумен и Търговище. Водата в язовир „Тича“ е достатъчна поне за 10 месеца, показват разчетите на ВиК. Проблемът е в неремонтирания повече от 50 години водопровод към двата града.

Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключат до 2 месеца.

Ще бъдат изградени нови утаители, помпи и връзка между старата и новата пречиствателна станция.

„Министерският съвет вече отпусна средства за цялостна реконструкция, за да може да гарантираме на перничани, че дори при мъртъв обем на язовир „Студена“, водата ще има всички необходими качества за питейно-битово водоснабдяване“, обясни заместник- министърът.

Той призова общината максимално бързо да възложи дейностите, начертани в аварийния план за излизане от кризата и да се помисли за по-оптимален режим. След първоначално въведения вариант на двукратно спиране на водата, авариите на и без това остарялата ВиК инфраструктура на града са се удвоили.

„Едновременно с всички предприети действия по аварийния ремонт, се търсят и нови източници по „Витошкия водосбор“ към язовир „Студена“, допълни Нанков. Направеният ремонт на стената на язовира е имал за цел да гарантира съществуването му и неговата безопасна експлоатация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"