fbpx

Презапасете се с облекла, маски и очила, нареди Борисов

„Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, заяви премиерът Бойко Борисов, по време на работно заседание с Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването.

Той добави, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

„Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочи още министър-председателят. Той разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз за заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също смята, че е важно да се укрепи капацитетът на болниците.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев вълната на вируса расте в Европа и на Балканите.

Необходимо е внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

140 нови случая на COVID-19 са потвърдени в България през изминалите 24 часа, показват данните от Единния информационен портал.

4525 са направените PCR тестове, най-много заразени има в областите Смолян – 60 и София град – 21.

Общо 4831 случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас до момента, от тях 2026 са активни. Излекувани са 2582 души, 74 – през последното денонощие. В болници са 434 пациенти, а 31 са в интензивни отделения.

Починали са общо 223-ма, четирима – приз изминалото денонощие.

Всички ние искаме това да приключи, но суровата действителност е, че то далече не е свършило, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той призовавайки правителствата да тестват, проследяват, изолират и поставят под карантина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"