fbpx

Зам.-министър на земеделието изгоря по неясни причини

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар Маринов.

Освобождаването на Маринов от поста става по предложение на министър Десислава Танева, съобщиха от правителствения пресцентър.

Причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат направени по мярка 11 ,,Биологично земеделие”.

Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени, гласи официалната версия.

Според информирани регистърът бил готов, имало над 6000 регистрирани производители и незначителен брой непотвърдени.

Не е тайна, че в последните години страната ни е получила негативни одитни доклади, свързани с този сектор.

През този март е пристигнал първият положителен одитен доклад и ЕК е разрешила на България да изплати 40 млн. евро субсидии за биопроизводство, което е в ресора на уволнения заместник министър.

Чавдар Маринов беше назначен по предложение на браншови организации за зам.-министър по времето на предшественика на Танева – Румен Порожанов.

Информирани твърдят, че последният му конфликт с Десислава Танева бил около споровете с търговските вериги. Маринов бил срещу първоначалната идея да се купува продукция само от местни производители, които се намират до 200 км от магазина.

В крайна сметка идеята не намери място в приетото днес постановление, тя беше заменена от географско изискване за административна област.

Преди да стане зам.-министър, Чавдар Маринов беше изпълнителен директор на Българката асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"