fbpx

Бизнес и синдикати обединени в подкрепата си за влизане в ERM II

Социалните партньори – синдикати и работодатели, припомниха многократно заявяваната си недвусмислена подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване на България към ERM II и, впоследствие – към Еврозоната.

Разпространената позиция е по повод решението на правителството да продължи действията за изпълнение на критериите на ЕЦБ и ЕК, което ще ни позволи влизане в банковия съюз и механизма. Преди дни премиерът Борисов намекна, че има сериозни сигнали от съответните институции, които дават надежда за скорошно влизане в ERM II.

Бизнес и синдикати припомнят становището на ИИС от декември 2017 г., в което се отбелязват очакваните многобройни ползи от присъединяване към Еврозоната и подчертава, че „ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на Р България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет, на един от основните фактори за радикална промяна на инвестиционната среда. Едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към ЕЗ.“

Социалните партньори изразяват категорично пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените предварителни ангажименти и иницииране на процедурите за присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г.

С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план, се казва още в документа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"