fbpx

Математическите модели в борба за прогнозиране на коронаепидемията

Симулираните модели се променят и прогнозират драстично повече смъртни случаи в САЩ от COVID-19, тъй като държавата отпуска социалното дистанциране.

Ключов модел, предпочитан от Белия дом, описващ математическото очакване за развитието на пандемията от коронавирус, почти удвои прогнозата си в понеделник за това, колко хора ще загинат от вируса в САЩ до август – предимно защото държавите се отварят твърде скоро и социалното дистанциране се премахва.

Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Факултета по медицина на Университета във Вашингтон сега проектира 134 000 смъртни случаи, свързани с коронавирус, в сравнение с предишни прогнози от 72 000. Като се има предвид границата на грешката на учените, новото прогнозиране варира от 95 000 до 243 000.

Д-р Кристофър Мъри, директор на IHME, коментира, че основната причина за увеличението е „преждевременното отслабване на социалната дистанция“.

За първи път, обясни Мъри, моделът се събира в данни от четири различни доставчици на мобилни телефони, показващи основен проблем на американците, които излизат на публични места.

Това увеличение на мобилността през последната седмица или 10 дни вероятно води до увеличаване на предаването на болестта, каза той.

Актуализацията в понеделник е четвърта, тъй като моделът започна да се използва в края на март. Именно на него разчита Белият дом през последните месеци, тъй като представя по-оптимистична прогноза за случаите и смъртността, отколкото прогнозираха други експерти.

Дори и с най-новата си прогноза, моделът на Университета във Вашингтон все още е далеч по-оптимистичен от модел, разработен от Джон Хопкинс за CDC (Центъра по контрол на зарази), предвиждащ до 3000 смъртни случая на ден до юни.

„Нашата цифра не е близо до това ниво“, изтъква Мъри, отбелязвайки, че IHME прогнозира 890 смъртни случая на ден до 1 юни. „Това много зависи дали моделите предвиждат, че ще има голяма епидемия освен в Ню Йорк, но в други големи щати. Ние вграждаме в моделирането повишаващите се температури и увеличения брой тестове, както и проследяването на контакти. Това ще забави скоростта на предаването достатъчно, че до 1 юни няма да имаме основание за 3000 смъртни случая на ден. „

В свое изявление Джонс Хопкинс Блумбърг нарече изтичащите модели „предварителни анализи“, изтъквайки, че те са били предоставени на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, за да помогнат при планирането на сценарии, не са окончателна версия и не са предназначени да бъдат използвани или представени като прогнози.

И все пак в изявлението се добавя, че „информацията илюстрира, че има някои сценария, включително преждевременното отслабване на социалното дистанциране, които вероятно ще доведат до значително увеличение на броя на боледуващите и смъртните случаи на COVID-19 в Съединените щати“.

Тревожните резултати от моделирането са факт, тъй като някои щати вече започват да пускат в действие части от плана за постепенно отваряне, въпреки опасенията, че указанията на администрацията за това все още не са изпълнени. Подчертават се опасенията, че прекаленото движение може да подхрани опасна втора вълна от инфекции.

Мъри отбелязва също така, че актуализираният модел на Университета във Вашингтон също взема предвид увеличаването на броя тестове в повечето щати, както и повишаващите се температури, очаквани към края на пролетта и началото на лятото. Той обаче предупреди, че влиянието на температурата върху предаването на коронавирус все още не е напълно изяснено и вероятно няма да бъде още няколко месеца.

Засега IHME допуска, че всеки градус по Целзий, повишаваща се температура, ще доведе до спад от 2 процента в предаването на коронавируса.

„Сигурни ли сме в това? Не!“ – подчертава той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"