fbpx

Искат мярка 80:20 и за авиокомпаниите, приходите им удариха дъното

В момента приходите на авиокомпаниите са около 20-30% от постъпленията в предишни години. Състоянието на българската гражданска авиация е много тежко повлияно от спирането на пътуванията.

Това съобщи пред БНР Светослав Станулов председател на Асоциацията на българските авиокомпании. Той настоя мярката 60/40 да е 80/20 за авиационния сектор. Станулов поиска силна намеса на държавата.

„Всички се страхуват да пътуват, това е ясно и за съжаление няма как да ги поощрим с по-високи цени на билетите“, допълни Станулов. По негови данни се изпълняват едва 10-20% от полетите.

В момента е много изгодно да се търсят самолетни билети за по-близки и по-далечни дестинации. Някои компании в страни в Европа предлагат билети на цени от 250-280 евро между Европа и САЩ, съобщи Александър Богоявленски, пилот, експерт и журналист.

Според него пътниците обаче не се съобразяват с мерките и ограниченията заради разпространението на коронавируса.

Нискоразходните превозвачи са въвели някои доста стимулиращи промени в политиката си, макар и да са временни, например отпадането на тарифата за промяна в датата на пътуване, което беше доста скъпо.

Но всичко това ще се задържи до тогава, докато го диктува бизнес логиката, коментира Богоявленски.

Той очаква първоначално да има спад за привличане на повече пътуващи. След това, ако бъдат приети някакви регулаторни ограничения както това да имат по-малко пътници на борда, естествено и цената ще се повиши, защото някои трябва да плати за тези празни седалки, допълни Александър Богоявленски.

По негово мнение превозът на товари чрез самолети е намалял с 50% и поне 2-3 години ще са необходими да се върнат авиокомпаниите на нивата от преди кризата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"