fbpx

Половината вино и ракия се произвежда в сивия сектор

И тази година над 50 процента от алкохола у нас ще бъде произведеният нелегално, защото държавата трябва да затегне контрола.

Това заяви Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара пред БНР.

Според него задържително трябва да се провери пътят на гроздето. От бранша настояват пред Министерството на земеделието субсидиите да се изплащат само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител.

Чорбаджийски подчерта, че нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, особено в условията на пандемия.

Гроздето тази година е по-малко, макар и с отлично качество и се очаква винарските изби да имат недостиг.

Годишно в България се произвеждат около 120 милиона литра вино.

Балканските държави са на пето място по износ на вино в света след САЩ, Испания, Италия и Франция.

Всяка година у нас се изкореняват лозя, защото трудът не е достатъчно добре платен. Трябва да се предоставят повече субсидии, защото без грозде няма да може да се произвежда вино, смята още Чорбаджийски.

По време на пандемията потребителите не са спрели да пият вино, но са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите вина са със сериозни спадове заради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"