fbpx

Сръбско вино грабна Гранд трофея на Балканския фестивал

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Това реши експертното жури на деветия Балкански международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF), който се провежда в София.

Традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, се организира за първи път на открито и беше отворена за всички посетители на виненото градче пред НДК.

Обявената миналата година нова система на ротация на държавите домакини на конкурсната част дебютира в сръбската столица Белград.

15-имата съдии от 11 държави определиха победителите по категории сред рекордните 230 изби участници. Председател на журито за девети път беше първият Master of Wine на Балканите – Константинос Лазаракис.

Следващата страна домакин на конкурса ще бъде Северна Македония. Това обяви Галина Нифору, директор на BIWCF.

Официалната церемония по награждаването бе открита от заместник министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя връчи и Гранд трофея на сръбската изба Vinarija Aleksandrović .

Трофеят за “Най-добра изба на Балканите” бе присъдена на турската Suvla winery.

Балканският винен фестивал продължава до 19 септември включително и посреща жителите и гостите на София в специално изградено Винено градче в парка пред НДК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"