fbpx

Пловдивски университет създава национално меню с традиционни гозби и вина

Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще сформира професионален екип, който ще подреди професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню.

За това са договориха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на университета проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Проф. Моллов дълги години беше председател на Националната лозаро винарска камара, а в един период от време и изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Университетът е единственият с подобен профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна.

Министърът поясни, че вече е започнала работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите.

„Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария“, каза министър Николова. През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм.

Проф. Моллов заяви, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня.

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите.

„Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер“, поясни проф. Моллов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"