fbpx

Приемат заявления за помощ при кризисно съхранение на вино

До 24 юли ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Кризисно съхранение на вино“, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Бюджетът на мярката е 5 млн. лева и ще се прилага само през тази година, за да подкрепи лозаро-винарския сектор, ударен от пандемията от COVID-19. 

Ще се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност.

Виното ще престоява в складове или в собствени помещения за съхранение.

За финансова помощ могат да кандидатстват предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители.

Други допустими кандидати са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 4 май – 20 септември 2020 г. Размерът на финансовата помощ е 0,04 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден.

До 100% от разходите по съхранението се поемат от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Документи се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"