fbpx

ЕК няма да коментира събитията в България

Няма да коментираме събитията в България, заяви днес на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос за случващото се у нас през последните дни, предаде БТА.

„Колкото до отношението на ЕС и на ЕК по въпроса с върховенството на закона в България и други страни, прилагаме механизма за сътрудничество и проверка.

Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България“, добави говорителят.

Очите ни със сигурност не са „широко затворени“, посочи той.

Преди три дни президентът Румен Радев поиска оставка на правителството и на главния прокурор.

„Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. България на закона, принципите и правилата“, каза държавният глава.

Вече четири дни хиляди българите се събират в центъра на София, а от вчера и в други градове от страната и протестират срещу правителството.

„Тази коалиция е единствената възможна управленска формация, която може да съществува. Не виждам друга алтернатива“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той потвърди, че правителството няма да подава оставка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"