fbpx

МВФ влоши прогнозата си за Близкия изток и Централна Азия

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите за икономиките в Близкия изток и Централна Азия, тъй като те пострадаха повече от очакваното поради спадащите цени на петрола и пандемията на коронавируса.

В регион, обхващащ около 30 държави – реалният или коригираният с инфлацията БВП, ще спадне с 4,7% през 2020 г., което е с 2 процентни пункта по-ниско от прогнозите на МВФ за април, съобщи Ройтерс.

Пандемията засегна сектори като туризма и търговията, докато ниските цени на петрола и намаляващото производство оказват натиск върху финансите на износителите на петрол.

„Тези фактори доведоха до по-силно от очакваното въздействие върху активността през първата половина на 2020 г. и възстановяването се очаква да бъде по-постепенно от очакваното преди, в съответствие с по-слабото възстановяване в световен мащаб“, се казва в доклада на МВФ.

Несигурността относно продължителността на пандемията може да изложи региона на допълнителна нестабилност на пазара и да ограничи способността на правителствата да рефинансират дълг около 21 милиарда долара през втората половина на тази година, заяви МВФ.

Задълбочаването на неравенството и нарастващата безработица може да предизвика социални вълнения и политическа нестабилност, докато потенциалното намаляване на броя на чуждестранните работници – често по-голямата част от работната сила в страните износители на петрол – може да задържи икономиката на региона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"