fbpx

Намигването на правителството към ресторантьорите с намаляването на ставката за ДДС дойде като гръм от ясно небе за обществото. То се случи на фона на продължили няколкогодишни искания на бранша за това и на категоричния досега отпор на финансовото министерство за прибягването към подобна стъпка. Мярката обяви лично министър-председателят Бойко Борисов, заобиколен от коалиционните си партньори от НФСБ Валери Симеонов и Искрен Веселинов в парламента.

На събитието отсъстваха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Премиерът, който по-рано се беше срещнал с представители на ресторантьорския бранш заяви, че не е получил подкрепата на „финансовото крило“ в ГЕРБ и че ако неговите най-видни представители не са съгласни с договореното, да са свободни да си подадат оставката.

Самият Борисов обясни промяната в данъчното отношение на правителството към увеселителния бранш с политическо решение. Той не коментира, разбира се, но всички знаем за задаващите се през 2021 г. избори. Т.е., ако четем между редовете, премиерът индиректно даде да се разбере, че ще търси политическа подкрепа от всичките около 150 хил. (според НСИ) работещи в сектора, както и на техните семейства за своето преизбиране догодина.

Обявяването на преференциалния режим и с това първата либерализация в режима на косвеното данъчно облагане (чл. 66 от Закона за ДДС) от 8 години насам обаче остана изненадващо и неразбрано за мнозина, като причините за това са няколко.

Една от тях е, че само ден по-рано социологическата агенция Алфа Рисърч обяви, че рейтингът на кабинета и лично на министър-председателя се е покачил до равнища близки до тези от времето на първия кабинет Борисов, изравнявайки този на президента.

Така доверието в Борисов се изравни с това на доскорошния лидер – Румен Радев, който не успя да изпъкне с градивна според мнозина позиция по отношение на епидемията от COVID-19.

В опит да завоалира това неясно, в контекста на вдигащ се рейтинг, „фаворизиране“ на собствениците на заведения, Борисов обяви и желанието си за намаляване на ДДС на книгите, защото е важна и „духовната храна“, сякаш тя не е била важна винаги.

Тук е наложително да отбележим, че наистина заведенията и ресторантите бяха сред най-тежко ударените от кризата. Мнозина от тях затвориха напълно вратите си и освободиха персонал, но това стана и с много други сходни бизнеси като например кина, фитнеси и др., които за разлика от ресторантите все още не работят.

Важно е да се отбележи, че заведенията за хранене не бяха затворени тотално – те можеха да осигуряват доставки по домовете на своите клиенти или да ги обслужват „на гише“ пред ресторанта, бистрото, лавката или караваната. Но нежеланието за адаптация и реорганизация в мнозина от този бранш на практика ги затвори за близо два месеца, което не смятам, че трябва да бъде причина сега обществото чрез промяна в данъчната политика да ги подкрепи и да плати сметката.

Тя обаче, изненадващо за мнозина, най-вероятно ще бъде платена и от редица малки заведения, защото освен намаляването на ДДС ресторантьорите поискаха и увеличаване на минималния осигурителен доход в бранша (от 610 на 810 лв.) и създаването на браншова камара, която да регулира бизнеса. Така за собственик на малък обект в пустеещ областен град или село ще му се наложи да плаща повече за своите осигуровки, както и тези на служителите си, както и такси за членство в бъдещата камара. По този начин малкият ресторантьор е изправен пред това да плати нови 400-500 лв. за осигуряването на своите 5-6 служителя заедно със своите.

Какво според икономическата логика ще се случи с това заведение, още повече на фона на очакванията от клиентите му за по-ниски цени заради намалялото ДДС? Не е грешен отговор, че една от стъпките е този собственик да започне да вдига цените, да намалява персонала си да затвори изцяло или пък да бъде погълнат от свой по-мощен конкурент.

Изненадващо в тази ситуация може да се окаже, както гласи поговорката, че вместо да се изпишат веждите, мярката ще „извади очите“ на по-слабите в бранша и че сметката се е оказала без кръчмар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"